Tarih 2

zehirzemberek.com

-İnsanlık tarihini en etkileyen unsurlardan biri tarihimizin muhafazası ve gelecek nesillere aktarımını sağlayan arşivlerdir. Dev kütüphaneler.

İskenderiye Kütüphanesi’ni herkes duymuştur. Hani şu insanlık tarihinin en büyük kütüphanesi… yanıp kül olan… İşte bizi mahveden budur. Tarihimizin silinmesi. Bildiklerimizi ve tecrübelerimizi yitirmek.

Bugün Dünya’nın en büyük kütüphanesi ABD Kongre Kütüphanesi’dir. Bir felaket senaryosu ise şudur: Kongre Kütüphanesi arşiv ayarlarına giriş yapan web korsanlarının arşivi tamamen silmesi. Bu, insanlığı binlerce yıl yavaşlatacak bir etkiyi ortaya çıkarabilir.

Bunun yanında TC Milli Kütüphanesi kesinlikle azımsanacak bir arşiv değildir. Türk Osmanlı Devleti’nden kalan arşivlerin imha edildiği, kaybedildiği falan ileri sürülüyor. Alakası bile yok. Bugün Türkiye Cumhuriyeti Milli Kütüphanesi Arşivi’nde sayısız el yazması eser mevcuttur. Yani lütfen yanlış anlaşılmasın. Ben bir yazar olarak bazen gocunuyorum. İnsanlar ilgi göstermiyor. Okumuyorlar diye üzülüyorum. Ve ancak adam 1111 yılında Cinsî Aşk konulu el yazması bir kitap yazmış. Fars alfabesi ile yazılmış Türkçe bir eser. Arşivlerimizdeki yüzbinlerce eserden biri. Biliyor muyuz bunu? Okuyor muyuz? Devletin arşivlerinde yer alan sayısız muazzam eseri getirip karşımıza koyan yayın çalışmaları var mı?

Yahu herkes tutturmuş Biritiş Müzesi! Biritiş Müzesi! Yav bu Biritiş Müzesi’nde ki antik Mısır kalıntılarının 100 misli bizde mevcut. Sonuçta devlet yapımız yüzlerce yıl Mısır’da hüküm sürdü. Tabii ki Mısır’ın hazinesi İstanbul’a taşınmıştır. Bizim Milli Kütüphanemiz’de sadece el yazmaları değil, taş tablet yazmaları bulunmaktadır. Bunlar açıklanmıyor. Sürekli gündemde tutulmuyor.

Ancak gerçek olan bir şey var: Kendi milli arşivimizi inceleyecek, arşiv üzerinde çalışma yapacak memurlara ihtiyaç var. Yani biz kendi ulusal arşivimizi araştırmalıyız.

Özellikle Türk Selçuklu ve Türk Osmanlı dönemlerinde yazılmış eserlerin modern Türk tarafından okunması bir Türk Aydınlanma Çağı’nın kıvılcımı olabilir.

Ayrıca milli arşivi cebe sığdırmakta çok önemli. Dev bir arşivi mikro bir cihaza yüklemektir konu. Bu yapıldığında milli arşivlerin hırsızlarca soyulmasının önü açılmaktadır. Çin Halk Kütüphanesi arşivlerinin tamamıyla ele geçirildiği ve ancak ne Çin’in ne de Dünya’nın bundan haberdar olduğu söyleniyor. Yani adamlar hırsızlığı yapıyor ve ancak bu hırsızlığın yapıldığını kimse anlayamıyor. Dijitalize edilmemiş bir taş sayfanın çalınması tabiatıyla daha zordur. Bu maalesef bir gerçek.

Uyanık olmak gerek. İnsanlığın geleceğini şekillendiren tarihi mirasımızı korumalıyız. Arşivlerimizi korumalıyız. İkinci bir İskenderiye Kütüphanesi Vakası’na izin vermemeliyiz.

 

-Basit mantık diyor ki; en eski medeniyetler Anadolu’yu seçtiğine göre burada değerli maden yatakları bulunmalı… Frig Medeniyeti, Lidya Uygarlığı, Hitit Kültürü bu toprakları merkez aldı ise burada altın olmalı.

“Abi önce adında ‘altın’ kelimesi geçen köylerin bir listesini yaptık.”

‘Bakayım. Hmm. Altınca diye köy varmış ha? Hmm. Enterasan bir yerden yakalamışsın olayı.’

“Abi bu köylerin hepsinin kırsalına çıkacağız ve arayacağız altın var mıdır yok mudur diye.”

‘Sarı kelimesine de bakın.’

“Efendim?”

‘Sarıca, Sarılı gibi kelimelere de bakın. Hatta parlak kelimesine de bakın.’

“Efendim bu mantıkla gidersek sayısız kelime aramamız gerekir.”

‘Bulun olm şu altını!’

Tabii. Adında altın geçince orada altın olabiliyor. Mesela bizim Altunizade’de küp küp altın bulan pek çok kişi oldu geçtiğimiz 30 yılda. Tabii bunun öncesi de varmış. Daha erken yıllarda buralarda pek çok define bulunmuş.

 

-TC İstanbul Topkapı Sarayı Müzesi Açık Artırma Müzayedesi.

Teşhiri yapılmayan parçalardan bazılarının satılıp kaynak oluşturması için. Her yıl 1 kere yapılırsa küresel olabilir. 7 parçanın satılması ile 300.000.000 Dolar ediniliyorsa, Topkapı’nın arşivi derya; bedava dağıtsan bitmez. Yalnız şu mevzu var: “Tarihimizi satıyorlar!”

 

-1802 yılında olan önemli vakalar:

*ABD Patent ve Ticaret Ofisi kuruldu.

*George Friedrich Grotofend ilk defa çivi yazısını çözümledi.

 

-1803 yılında olan önemli vakalar:

*Marbury-Madison Davası: ABD Yüksek Mahkemesi’nin ilk kez Kongre’nin çıkardığı bir yasayı anayasaya aykırı ilan ederek yargı denetimi öğretisinin temellerini attığı dava.

*Louisiana Eyaleti ABD tarafından Fransızlardan 15 milyon dolara satın alındı.

*Napolyon’un İtalya ve İsviçre’ye devam eden müdahaleleri neticesinde Birleşik Krallık Fransa’ya savaş ilan etti.

*İrlanda’da Robert Emmet önderliğinde isyanlar başladı.

*Türkler’de ve İslam ülkelerinde batı kartografik teknikleri ve coğrafi araştırmalarına dayanılarak hazırlanan ilk atlas Atlas-ı Cedid, Osmanlı İmparatorluğu’nun o zamanki başkenti İstanbul’da basılarak yayınlandı.

*William Symington, “ilk pratik buharlı gemi” Charlotte Dundas’ı tanıttı.

*Rodyum, paladyum, osmiyum, iridyum ve seryum elementlerinin tanımlanmasıyla kimya biliminde önemli bir ilerleme gerçekleşti.

 

Bugün  16 Ekim 2022 Pazar    00:40    İstanbul   Bahadır Gezer 

zehirzemberek.com

Türk Tarihi Özeti zehirzemberek.com bahadirgezer.blog

2022 © www.zehirzemberek.com Bahadir Gezer Tüm Hakları Saklıdır.