-Eğitim transferleri… Dan Brown İstanbul’da bir üniversitede ders verse? İlk 20’de üniversitemiz olsun istiyorsak en iyileri getirmeliyiz. Yani maksat eğitim mecrasına futbol sektörü gözüyle bakmak değil ve ancak durum bu.
Getir Thomas Friedman’ı Yeditepe Üniversitesi’ne. 3 yıl ders versin Yeditepe’de. Bak o zaman en iyi üniversiteler listelemelerinde neler oluyor.
Şu çerçeveyi kırmak gerekiyor: dışarıdan transfer yapmak yerli eğitmenlerimizin yetersizliğinden mi kaynaklıdır? Cevap: Hayır. Hatta alakası bile yok. Dünyaca yer edinmiş isimleri üniversitelerimizin bünyesine katarak küresel konumumuz ve saygınlığımızı koruyabiliriz.
-Bir Arap etki ve hayranlığı var eğitim sahasında. Halbuki Türk’ün kendi şahsına has çok nadide ve hoş bir üslubu var. Niye illa Arap, Fars, Rus ya da Yunan etkisinde olalım?
Arap ile dostluk/kardeşlik içerisinde olmak ayrı mesele. Ve ancak ilkokullarımızda koridorlara asılan panolarda Türkçe değil, Arapça yer alıyor. Fazla sayıda azınlığın içerisinde boğulma tehlikesi yaşayabilecek olan Türk. Kürt nüfus, Arap nüfus, Ermeni nüfus, Rum nüfus derken çoğunluk olmamıza rağmen azınlıklar çoğunluğu karşısında azınlık oluşumuza apışıp kalırken bir de kendi kültürümüzden uzaklaşırsak bizi erime tehlikesi bekliyor demektir.
Fransa’da sokaklarda neredeyse herkes Afrikalı. Fransız denilen kavram aslında artık eridi gibi neredeyse.
Yani sosyal erime derdi bir gerçek.
Türklüğümüz ile direkt bağlantılı konuları gündeme taşıyıp gençlerimize Türk Mitolojisi’ni tanıtamıyorsak geleceğimizi risk ediyoruz demektir.
Türk geleneğini sahiplendikçe ulus idrak ve hürmetimiz artacak ve bu sayede ulusların birlikteliği olan Ümmet bağlılığımızda kuvvetlenecektir.
Türk’ü Araplaştırmak Türk’ü daha iyi Müslüman kategorisine taşımaz. Kendi öz değerine uzak olanın inancî yeterliliği sakatlanmış demektir.
-Ders kitaplarımızı yazanlar komşu ülkelerdeki ders kitapları hakkında bilgi sahibi olabilmeli.
Örneğin Meriç Nehri’nin debisi ile ilgili bir bilgi. Bu bilgi Yunanistan’da farklı, Türkiye’de farklı olursa bu, bu iki ülkedeki bilginin ikisininde yanlış olabileceği intibasını uyandırır. Bu yüzden özellikle komşularla koordineli bir ders kitabı çalışması daha sağlıklı olandır.
-Ben ilkokulda önlük giydim. Ortaokul ve lisede üniforma giydim. Biz üniforma giyerken sinema salonlarında Amerikan gençlerinin okula istedikleri kıyafet ile gidebildiklerini görüp hayıflanırdık.
Halbuki üniformanın aslında daha kalite bir yaklaşım olduğunu görmek için dahi olmak gereksiz. Öncelikle bu öğrencinin güvenliği açısından en mantıklı uygulamadır.
Bu, öğrencinin “Ne giyeceğim ben?” stresi yaşamamasını sağlamaktadır. Ayrıca öğrencileri bir ortak payda da birbirine yaklaştırmaktadır.
-Üniversiteler Kütüphanesi… tüm üniversitelerin arşivlerinin bağlı olduğu bir sistem. Bu uygulamada herhangi bir eseri sorguladığımızda ülkedeki tüm üniversitelerin arşivlerini taramış oluyoruz. İleri teknoloji saklama imkanlarına sahip bir tesis. Üniversite öğrencilerinin öğrenci kimliklerini gösterdiklerinde herhangi bir çalışmayı ödünç alabileceği dev bir kurum.
Kargo yoluyla ödünç alabilme imkanı. Yani bir kitabı istiyoruz. Ödünç siparişi veriyoruz. Kargo ile geliyor. 3 ay içinde kargo yolu ile iade ediyoruz. İlk kargonun fiyatı ikinci kargodan zaten karşılanıyor. Çok şaşılacak bir durum değil.
-Ağaç yaşken eğilir.
Ağaç canlı ise yaştır.
Bugün 24 Aralık 2022 Cumartesi 21:52 İstanbul Bahadır Gezer
Eğitim 3
2023 © zehirzemberek.com Bahadir Gezer Tüm Hakları Saklıdır.
zehirzemberek.com